Facket varnar för risker med utländska läkare

Läkarfacket i Örebro län slår nu larm om att de invandrade läkare, som rekryteras till landstinget från bland annat Polen och Tyskland, inte har fått den handledning och utbildning de behöver. Det kan innebära en risk för att patienter felbehandlas och att det utvecklas ett B-lag av läkare inom sjukvården menar Mårten Prag, ordförande i Örebro läns läkarförening.
Landstinget håller som bäst på att rekrytera fler läkare, från Estland och Polen, men Läkarfacket menar att det krävs en ordentlig utvärdering av hur det fungerat med de tidigare rekryteringarna innan man tar hit fler läkare. Ove Lind, biträdande direktör på Primärvårdsenheten på landstinget säger att han är medveten om de problem som funnits när det gäller introduktionen av dom nya utländska läkarna, även om hans intryck är att läkarna trivs bra på sina nya jobb. Han säger också att landstinget nu ska genomföra en rad förändringar, som till exempel att ge bättre information till läkarna i sina hemländer innan de kommer till Sverige, och att förbättra introduktionen av läkarna när de väl kommit på plats inom landstinget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".