Få kommuner fälls för för långa väntetider

Sex kommuner i Örebro län har i år anmälts för att de inte följer sina egna beslut när äldre personer beviljas så kallat särskilt boende. Men i de flesta fall har Länsrätten friat kommunerna, som då slipper betala straffavgift. Fisun Yavas är äldreskyddsombud på Länsstyrelsen i Örebro län.

Totalt har Länsstyrelsen anmält över 90 olika enskilda ärenden, och nu har mer än hälften av dem prövats av Länsrätten. Bara elva har fällts.

Äldreskyddsombud Fisun Yavas säger att de anmäler friskt och försöker få till ett prejudicerande fall. Det är nya regler och ganska oprövat förut.

Hon säger också att det kan ställa till problem när en person får ett särskilt boende beviljat på papperet men inte i praktiken. Dubbla hyror är ett exempel. Det går inte att göra sig av med det egna boendet så länge man inte fått någon plats på ett särskilt boende. Samtidigt kostar korttidsplatsen pengar, som man kanske har som avlastning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".