Rökfritt på Hinsebergs kvinnofängelse

Från och med årskiftet ska alla landets fängelser vara rökfria. Redan i måndags infördes totalt rökförbud inomhus på kvinnofängelset Hinseberg utanför Frövi. Britt-Marie Johansson är kriminalvårdschef där. Hon tycker att förändringen har gått bra, men hon har fått en del klagomål från fångarna.

-Det är klart att alla intagna inte är så nöjda med att man inte får röka på sitt rum men det har gått förvånansvärt bra, säger Britt-Marie Johansson. Hon säger att fångarna kan tycka att rökningen är viktig när de befinner sig i en så pressad situation som det är att vara inlåst.

De flesta av de 125 fångarna på Hinseberg är rökare, och nu får de bara röka under den timslånga utevistelsen, en gång per dag. De har fått hjälp att sluta röka, både genom sluta-röka-kurser och nikotinplåster och tuggummin.

Att rökförbud införs på alla fängelser i Sverige är för att arbetsmiljön ska bli bättre, både för de anställda och fångarna. Men Britt-Marie Johansson på Hinseberg ser också att fängelserna på så sätt blir säkrare.

-Vi låser ju in personer i små utrymmen och vi har sett brännmärken på sängkläderna, berättar hon, och tänker på att det lätt kan börja brinna när fångarna tillåts röka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".