Allt fler använder bilbälte

Bältesanvändningen i Örebro län har ökat med i genomsnitt sex procent. Bäst i länet är resultatet i Lindesberg. Där har bältsanvändandet de senaste månaderna från 65 til 74 procent enligt en undersökning av trafiksäkerhetsorganisationen NTF.
I november genomfördes den första bilbälteskampanjen i Sverige på många år och det är effekterna från den kampanjen som visat sig, menar trafiksäkerhetsförbundet NTF. ´ Jan Walter, NTF:s projektledare i länet säger att siffrorna bekräftar att kampanjer har effekt först om de kombineras med andra åtgärder i samhället. I det här fallet en fördubbling av bötesbeloppet och en intensivare polisövervakning, säger han. Men enligt Jan Walter är det för tidigt att dra några slutsatser om kampanjens effekt på sikt. Det kan göras först efter nästa mätning som sker senare i vår, säger Jan Walter på NTF i Örebro län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".