400 hemlösa i Örebro kommun

Örebro toppar listan över antalet hemlösa i jämförelse med andra städer i regionen. Kommunen har 400 hemlösa, och mellan 30 och 50 av dem sover ute varje natt. Nu vill man satsa på förebyggande åtgärder och uppsökande verksamhet, berättar moderata kommunalrådet Lars Elamsson i Örebro.

Vi har jämfört fyra kommuner med Örebro - Västerås, Uppsala, Karlstad och Eskilstuna. Flest hemlösa finns i Örebro, 400 personer, sen kommer Eskilstuna med 330 hemlösa, därpå Uppsala med runt 320, Västerås med 190 hemlösa och sist Karlstad med runt 135 hemlösa.

I Eskilstuna och Uppsala tror man att antalet hemlösa kommer att minska, man har många projekt på gång, man bygger nya bostäder och vidareutbildar personalen. Lika hoppfull är man inte i Karlstad, Västerås och Örebro.

I Örebro är det kö till de 210 platser som finns på olika boenden och om man får ett återfall när man är på väg tillbaka till ett vanligt liv blir fallet långt, berättar Lars Elamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".