Skyddsrum kan bli datahall

Örebro kommun vill göra om ett skyddsrum i källaren på ett av stadsbyggnadshusen till datahall. Ett förslag som stött på hinder eftersom Räddninsverket som en gång gjort intevsteringen i att bygga skyddsrummet slår vakt om lokalerna, särskilt som det inte längre byggs några nya skyddsrum.
Det är nu upp till Länsstyrelsen att fatta beslut i frågan. De kan välja att gå på Räddninegsverkets linje eller hörsamma kommunens ambition att spara pengar, genom att använda befintliga lokaler till den nya datahallen. Sammanlagt finns det 107 000 platser i olika skyddsrum i tätorten Örebro, de flesat i hyresfastigheter. Det största finns med ingång från Stortorget ner under jord, där 2 500 personer kan få plats i två våningar. Men sedan slutet av 90-talet har man slutat bygga fler skyddsrum då risken för krig i Sverige bedömts som ovanligt låg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".