Losec är beroendeframkallande, säger forskare

Magsårsmedicinen Losec, ett av de mest sålda läkemedlen i Sverige, kan vara beroendeframkallande. Svenska forskare på besök på Universitetssjukhuset i Örebro har lagt fram de senaste rönen som visar att patienter som använder medicinen får problem med magen när medicineringen upphör - oavsett om patienten hade problem från början eller inte.
Ett stort problem med den ökande förskrivningen av magsårsmedicin är att den ofta skrivs ut på fel grunder. Där har doktorerna ett mycket stort ansvar att noggrannare undersöka patienterna, säger Bengt Curman som är överläkare på medicinkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro och medlem av Läkemedelskommittén. Enligt Läkemedelskommittén, där överläkaren Bengt Curman på Univrsitetssjukhuset är med, har inte Astra Zeneca visat särskilt stort intresse för de nya uppgifterna. - Vi får inte mycket hjälp därifrån. De har inte gjort nån egen forskning, vilket man tycker borde vara deras ansvar, säger Bengt Curman. Att använda ordet beroendeframkallande om Losec är fel, säger Astra Zenecas informationsansvarige Ann-Charlotte Knutsson. Hon säger att Astras egna undersökningar har visat att ett fåtal patienter, och då såna som använt Losec under lång tid, har fått ökad syrautsöndring i magen. Hon poängterar dock att det inte gäller alla patienter och att det kan undvikas om man istället för att sluta tvärt med medicinen väljer att trappa ned dosen under några veckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".