Kubafånge var tyst vid besök

Svensken hade lite att säga. Det är utrikesdepartementets kommentar när man på torsdagen släppte tidigare hemliga handlingar om den 23-årige örebroare som sitter fången på den amerikanska Guantanamobasen på Kuba.
Förra månaden fick örebroaren ta emot svenskt besök, och nu berättar UD att mannan var obenägen att prata och att samtalet övergick till vardagliga ting som det svenska valet och hur det gått i den allsvenska fotbollen. Örebroaren anser sig inte ha gjort något brottsligt, i övrigt är han fåordig enligt UD. Sverige har krävt att mannen ska släppas men USA har sagt att han skall sitta kvar tills kriget är slut. Vilket krig USA syftar på är oklart. Sverige kan acceptera att svensken skulle hållas som fånge medan kriget i Afghanistan pågick men inte att kriget mot al-Qaida och kriget mot terrorismen ska slutföras först. Något svar om vad som ska hända med mannen fick inte den svenska delegationen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".