Bara småhusägare letar fukt i fasader

Fastighetsägare och byggentreprenörer i Örebro län verkar ta larmrapporterna om fuktskador på nya putsade fasader med ro. Inte en enda har hört av sig för att få sina hus kontrollerade med den nya mätteknik som utvecklats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, för att kartlägga problemen över landet.

45 fuktkonsulter har utbildats för att genomföra mätningarna, och en av dem finns i Örebro län. Men hittills har han bara anlitats av småhusägare och där har inga fuktskador upptäckts.

Det handlar om väggkonstruktioner med odränderade putsade träregelväggar där fukt utifrån stängs inne. Tekniken används flitigt i Örebro och många hus som just nu färdigställs byggs på detta vis.

På väst och östkusten har 80 procent av de byggnader man gjort mätningar på varit fuktskadade. Störst är problemen på höga hus där fuktpåslag från vind och regn är stora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista