Färre skyddsrum i Örebro län

Allt fler skyddsrum försvinner i Sverige eftersom risken för ett militärt angrepp bedöms som minimal. I Örebro län har under de senaste tio åren 87 skyddsrum tagits bort. Det visar statistik som Sveriges Radio tagit fram.

Det finns stora skillnader i hur många skyddsrum det finns på varje ort i länet, säger Claes Wahlberg som är säkerhetshandläggare på länsstyrelsen, och ger några exempel på orter där det finns förhållandevis många skyddsrum.

- Karlskoga med sin vapenindustri. Hallsberg med norra Europas största rangerbangård. Hällefors också kan ha bedömts viktig ur totalförsvarssynpunkt. Det kan vara ett område som man kan ha bedömt som viktigt för fortsatt verksamhet, säger Claes Wahlberg.

Men inte Örebro?

- Man har inte bedömt Örebro som ett viktigt mål, eller sett de riskerna som man gjort med andra orter.

Med andra ord har Lekeberg med bara tre skyddsrum och Askersund med tio, bedömts som högst ointressanta för en tänkt inkräktare. Över huvudtaget måste väl Sverige anses vara befriat från fiender med lust att angripa, eftersom 3 400 skyddsrum har avvecklats de senaste tio åren.

Anledningen till att de förstörs är att byggnaderna de finns i behöver rivas eller byggas om för nya behov. Räddningsverket, som ansvarar för skyddsrummen, bedömer varje fall. Länsstyrelsens säkerhetshandläggare Claes Wahlberg tycker utvecklingen är helt okey.

- Vi måste förstå efter murens fall att det kalla kriget, det andra världskriget och första, hela den våldsspiralen är över nu. Vi måste se in i framtiden och försöka se vad som kan hända då och hur kan vi hantera det som kan hända. Skyddsrummen tillhör ändå det gamla ”kalla kriget-upplägget” och det är inte kvar nu, säger Claes Wahlberg.

Men behövs inte skyddsrummen i Sverige?

- Just nu kan vi inte se att de behövs och regeringen har ju sagt det att det finns ingen hotbild mot Sverige. Men jag tycker att de ska vara kvar ändå. De ligger bra där de ligger och de kan användas om situationen är feltolkad eller förändras i framtiden. Så att det är dumt att organiserat ta bort dem - låt dem vara kvar! säger Claes Wahlberg på länsstyrelsen.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Skyddsrum i Örebro län

Kommun, antal skyddsrum, antal platser.

Lekeberg
3 rum, 243 platser
Laxå
64 rum,  5 654 platser
Hallsberg
112 rum, 11 658 platser 
Degerfors
100 rum, 8 098 platser
Hällefors
65 rum, 6 129 platser
Ljusnarsberg
38 rum, 3 282 platser
Örebro
932 rum, 107 170 platser
Kumla
158 rum, 13 567 platser
Askersund
10 rum, 488 platser
Karlskoga
424 rum, 37 426 platser
Nora
74 rum, 5 926 platser
Lindesberg
141 rum, 12 577 platser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".