Lindesberg

Journalist frias för hot mot polis

Den journalist som åtalats för hot mot tjänsteman frias. Det domen har Örebro Tingsrätt slagit fast.

Det var sommaren 2007 som närpolischefen i Lindesberg, Magnus Lurh, fick ta emot ett hot via telefon i samband med att han tagit beslut om skyddsjakt på bäver. Jornalisten ska då ha ringt närpolischefen på hans telefonsvarare och sagt att han skulle passa sig och att någon hade koll på var han rörde sig. Enligt polisutredningen kom telefonsamtalet från journalistens tjänstetelefon och det rådde enligt utredningen inte någon tvekan om att det var journalisten som ringt.

Men journalisten har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att hon inte kommer ihåg om hon varit på redaktionen under den aktuella dagen. Hon menar däremot att flera andra varit på redaktionen under dagen och att någon av dem kan ha ringt samtalet.

Tingsrätten har lyssnat på det bandade samtalet, och kan inte säkert säga att det är journalisten som ringt samtalet. Eftersom andra kan ha haft tillgång till telefonen den aktuella dagen så väljer tingsrätten att fria kvinnan. En överklagan ska ha gjorts senast den 19 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".