Nya regler för Belgian Blue

Det kommer snart att vara möjligt att köpa kött i Sverige av djur som avlats på den så kallade monsterrasen Belgian Blue. Jordbruksverket har nyligen skickat ut en ny föreskrift på remiss efter att EU har tryckt på om förändring. Men LRF i Örebro län är kritiska till de nya reglerna.

Örebroaren Per Olof Hagelgren var tidigt ute och introducerade rasen i Sverige och är mycket nöjd med att lantbruket nu får möjlighet att ta fram ett nytt kött. Han menar att man nu får chans att förbättra lönsamheten och få ett bra kött.
När rasen Belgian Blue dök upp för ett tiotal år sen tog många i Sverige avstånd från nötdjuret. Belgian Blue har avlats fram för att få kraftigt förstorade muskler och med det mer kött. Kalvarna har också behövt förlösas genom kejsarsnitt. Men EU tycker att Sverige har haft för stränga regler, nu lägger man istället över på uppfödaren att inte avla fram djur som drabbas av lidande. Per-Olof Hagelberg menar att avsikten bara är att korsa fram en avkomma som ska bli köttdjur, inte att avla vidare på den i sin tur. Denna kalv ska enligt honom inte heller behöva förlösas med snitt.
Köttbonden Håkan Rohdén är LRF-ordförande i Örebro län och han är starkt kritiskt till den här utveckingen.
– Jag funderar på vem man gör det för. Det är absolut inte för djurens välbefinnande, säger Håkan Rohdén.
– Branschen har enigt tagit avstånd från Belgian Blue och jag tror inte konsumenten är intresserad av det här köttet, säger Håkan Rodhén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista