"Oacceptabelt lång väntan"

Det är skandal att en kvinna fick vänta i fyra månader på undersökning och operation med en misstänkt tumör i bröstet. Det säger Bröstcancerföreningens Riksorganisation. Socialstyrelsen kritiserar mammografin på Universitetssjukhuset i Örebro för det inträffade. Ingrid Kössler, ordförande för Bröstcancerföreningen, säger att det är helt oacceptabelt att man ska behöva vänta på undersökning när man har en misstänkt tumör i bröstet.

– Jag ryser vid tanken på om någon gått hem och inte hört av sig till patientnämnden, säger Ingrid Kössler.

Europeiska riktlinjer säger att sjukvården måste göra utredning inom två veckor vid misstänkt cancer. Få landsting lever upp till det, enligt Bröstcancerföreningen. Kvinnan i Örebro fick remiss till mammografin i mars förra året, men fick stöta på sjukvården flera gånger för att få till en undersökning. Den kom att visa en elakartad tumör i bröstet och omedelbar operation.

Enligt landstingets patientnämd är det ingen enstaka händelse. Sedan 2004 har det funnits ett tiotal liknande fall. Men Gun Johansson på patientnämnden hoppas slippa se fler anmälningar. Socialstyrelsen har kritiserat landstinget och USÖ har lovat att ändra hanteringen.

Landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson håller med om att det som hänt är oacceptabelt. Men menar att politiken gjort vad den kunnat för att tillsätta ytterligare en läkare, ny utrustning och lovat samrbete med andra landsting. Och hon bollar tillbaka skulden till vården
– Tyvärr har jag både som lekman och sjuksköterksa sett fasansfulla remisser. Då är det inte så lätt att göra bedömning, men då måste man från slutenvården ta reda på vad remissen handlar om, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsråd Örebro läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista