Bakterierna kan inte komma från vattnet

De bakterier som hittats i Gustavsviksbadet i Örebro kan inte komma från vatttnet. Det slår smittskyddsinstistutet fast efter att ha granskat DNA på de pseudomonasbakterier som hittats på badet.
Görel Allestam på smittskyddsinstitutet säger att bakterierna inte kan ha kommit från badgästerna på Gustavsvik eftersom de flesta positiva prover har visat sig innehålla exakt samma gentyp av psuedomonasbakterien. Smittskyddsinstitutet har också slagit fast att bakterierna inte kan komma från den värmeväxlare som tidigare fått skulden för bakterieförekomsten. Nästan alla positiva prover har tagits av samma provtagare, vid ett laboratorium som anlitats av kommunens miljökontor. Enligt Görel Allestam kan proverna innebära att alla proverna kommer från en person som är bärare av pseudomonasbakterien. Men Görel Allestam poängterar att det troligare är att bakterierna antingen kommer från utrustningen som proverna har tagits med eller från de våtservetter som enligt uppgift används för desinficering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".