Rattfulla får vård direkt

Snart ska alla berusade eller påverkade bilförare som polisen stoppar i Örebro län erbjudas att omedelbart få träffa vårdpersonal som arbetar mot missbruk. Sedan ett par månader gäller detta bilförare i Örebro.

Bo Ollas som är biträdande enhetschef på Beroendecentrum i Örebro säger att många bilförare han mött varit mottagliga för att jobba med sitt missbruk.
Att ha blivit stoppad av polisen beskriver många som något av det värsta som drabbat dem.
Under november och december var det sammanlagt 45 berusade eller påverkade bilförare som polisen stoppade i Örebro.
Alla kördes till de nya lokaler som polisen nu har på Universitetssjukhuset och de erbjöds kontakt med Beroendecentrum där.
17 av dem nappade på erbjudandet.
Eftersom det bara gått drygt två månader tycker personalen på Beroendecentrum att det är för tidigt att dra några växlar av statistiken, men redan står det klart att fler kommer att få samma erbjudande.
Landstinget har nämligen lovat polisen att senast vid det kommande årsskiftet ha missbrukspersonal på flera håll i länet som polisen kan erbjuda omedelbar transport till.
Örebros unika satsning sprider sig också utanför länets gränser.
Västmanland hoppas kunna införa något liknande senare i år och intresse finns också från andra håll i landet.
Bo Ollas på Beroendecentrum är säker på att det här är ett effektivt sätt att jobba mot missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".