Jannica är redo för uppdrag i Tchad

Två hundra svenska soldater väntar på att få klartecken för att resa till Tchad i Centralafrika. Bland dem finns Jannica Lagerhult från Örebro. På grund av det oroliga läget avvaktar EU med att skicka den europeiska styrkan, men Jannica står stand by.

Jannica Lagerhult från Örebro har trots sina 26 år erfarenhet från andra krishärdar. För några år sedan var hon i Kosovo på uppdrag och såg det naturligt att också söka sig till Tchadstyrkan. Här ska hon vara pansarterrängbilsförare, det är ett fordon som fungerar som en större ambulans som kommer att finnas med där skyttegrupperna rör sig för att rycka in om något skulle hända.

I mars skulle det vara dags, men EU avvaktar, eftersom rebellgrupper intagit flygplatsen och omringat presidentpalatset. Trots oljan råder extrem fattigdom i landet, brott mot mänskliga rättigheter sker och staten är korrupt. Den främsta uppgiften för Jannica och de andra i den europeiska styrkan skulle vara att skydda alla de hundratusentals flyktingarna från Darfurområdet i grannlandet Sudan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista