Örebro

Oppositionsråd vill göra om upphandling

Upphandlingen av fikabröd till Örebro kommun bör göras om. Det tycker socialdemokraten Björn Sundin, sedan det blivit känt att det konditori som försatts i blockad av Livsmedelsarbetareförbundet, levererar fikabröd till kommunen. Men kommunalrådet Staffan Werme (fp) håller inte med. Han är istället bekymrad över Björn Sundins syn på företagare.

Örebro kommun har avtal med fyra brödleverantörer, varav Lindqvists konditori är en. Lindqvists är satt i blockad av Livsmedelsarbetareförbundet sedan ägarinnan Helene Andersson inte velat skriva kollektivavtal för sina anställda. Socialdemokraten Björn Sundin tar ställning för kollektivavtal, men tycker sig inte kunna uppmana de kommunanställda att låta bli att köpa bröd från Lindqvists konditori eller på Smörkransen. Däremot vill han ha en särksild skrivning i leveransavtalen om exempelvis avtalsenliga löner. Helst skulle det nuvarande avtalet rivas upp enligt Björn Sundin.
Men kommunalrådet Staffan Werme tycker inte att det finns ett sådant problem. Han säger att Björn Sundins bild av privata företagare skrämmer honom.
– Björn Sundin verkar tro att det finns företagare som vill dumpa och göra fel, trots att man har ett avtal med kommunen. Det är ju därför Örebro kommun ligger så lågt i näringslivsrankningen, säger Staffan Werme.

Frågan om blockaden leder till splittring även inom partier. Centerpartiet och Centerpartistiska ungdomsförbundet har helt olika uppfattningar om blockaden mot de två konditorierna. Medan ungdomsförbundet stöder blockaden så anser Centerpartiet att det ska vara frivilligt att teckna kollektivavtal.
Enligt Gunhild Wallin som är riksdagsledmot för centern så är blockaden orimlig.
– Effekten kan bli att ägaren tvingas lägga ned sin verksamhet vilket gör flera arbetslösa, enligt Gundhild Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".