Övas i konsten att tala om övervikt

Nu utbildas 80 skolsköterskor i Örebro län för att lättare kunna ta upp känsliga ämnen med elever och föräldrar, som till exempel övervikt. Det är Örebro Läns Landsting som står för utbildningen, som kallas för ”Motiverande Samtal”, berättar samordnande skolsköterskan i länet Ingrid Gustavsson.

Alla frågor som kommer upp inom skolhälsovården är inte lika lätta att prata om. Övervikt är en stor fråga som ofta hamnar på skolsköterskornas bord. Ett ämne som kan vara känsligt både för eleven och föräldern, som inte alltid tycker att skolan har med det att göra.

I sådana här situationer kan det vara bra att ha samtalsmetoder som hjälper skolsköterskorna att ta upp frågan på ett bra sätt. ”Motiverande samtal” är en välbeprövad metod som funnits länge, och kommer från England, och något som nu länets dryga 80 skolsköterskor kommer att bli erbjuden att få en tredagarsutbildning i.

Lösningen finns hos den enskilda individen, det är utgångspunkten i metoden. Med hjälp av öppna frågor och med fysiskt bekräftande, så som nickningar, lägga ett huvud på sned, blir samtalssituationen mer tillåtande och eleverna öppna sig lättare.

Vivica Roos Arbeus är skolsköterska i Örebro och är utbildad i metoden. Hon tycker att hon har stor hjälp av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".