DO granskar städbolag i Örebro

Två stora städbolag med verksamhet i Örebro kommer granskas närmare av ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Det var efter att Sveriges Radio i höstas avslöjde att sex av tio städföretag i landet går med på krav från kunder som kräver att få en städare utan invandrarbakgrund. Två av dessa städbolag är verksamma i Örebro län.

Diskrimineringsombudsman Katri Linna säger att i Sveriges Radios rapportering i höstas fanns det en oroväckande indikation bland städföretagen att man var beredd att diskriminera anställda.

Välkomnar granskning
I Örebro län svarade fyra av sex bolag att de kunde skicka en helsvensk städerska. Två av dessa granskas nu närmare av DO, Sodexo och ISS Facility Service. Båda deras företagsledningar välkomnar granskningen.
– Jag tycker det är jättebra, för jag vill bara få rättsida på det här, säger Peter Nordin är driftsansvarig på ISS i Örebro som även förklarar sitt svar i höstas med att han var stressad och pressad.

Rapport till sommaren
Om två veckor ska städbolagens svar ha nått DO, och i mitten av sommaren presenteras en rapport.
– Vi hoppas att man redan nu har sett över så att man har ett bra dokumenterat arbete mot etnisk diskriminiering och att man genom det och vår tillsyn inte ska behöva se något liknande igen, säger Katri Linna.