örebro

DO:s kritik ändrar inte kommunens rutiner

Den kraftfulla kritik som Diskrimineringsombudsmannen (DO) gett Örebro kommun för att man kräver extra intyg om skilsmässa när muslimer som har socialbidrag skiljer sig, leder inte till att socialtjänsten ändrar sig. I alla fall inte i nuläget. Det berättar Charlotta Karlsson-Andersson vid socialtjänsten i Örebro.

Sen Sveriges Radio Örebro avslöjat att muslimer regelmässigt fått lämna ett intyg även från imam på skilsmässa har kommunen tillsatt en utredning för att karlägga tillämpningen av sina egna regler. Innan den utredningen är klar i mitten av mars sker ingen förändring, berättar Charlotta Karlsson-Andersson chef för försörjningsstöd väster i Örebro.
DO kallar kravet på intyg både olyckligt och upprörande, rent av olagligt. Så här får det inte gå till menar Katri Linna som är DO. Men frågan om intyg förekommer väldigt sällan enligt Charlotta Karlsson-Andersson. Fram till mitten av mars kanske det inte ens kommer vara aktuellt tror hon.

Örebro kommun förklarar sina riktlinjer med att man för några år sedan uppmärksammades av olika organisationer på att det förekom bidragsfusk bland muslimer, och att skenseparationer ledde till att barnen for illa. DO kan inte tvinga en kommun att göra något. Däremot kan Socialstyrelsen göra det, och Charlotta Karlsson-Andersson efterlyser mer samarbete för att hitta nya sätt att hindra bidragsfusk.
– Vi ska självklart inte tillämpa diskriminernade utredningsverktyg, men vi måste som myndighet ha möjlighet att kontrollera säger Charlotta Karlsson-Andersson.

Nu har även Karlshamns kommun bestämt sig för att gå ifrån rutinen att begära in intyg från en imam. Vi har tidigare berättat att Borlänge kommun backar efter kritik och har slutat begära imamintyg