Lindesberg

Elever får inte lära sig finska

Skolorna i Örebro län har stora problem att hitta lämpliga hemspråkslärare, precis som det ser ut i landet i övrigt. Mer än hälften av länets tolv kommuner har tvingats ställa in hemspråksundervisning de senaste två åren. Värst ställt är det i Lindesberg, där Johanna Livanainen och Amanda Marjeta gärna skulle vilja lära sig finska.

Johanna och Amanda, som går i sexan och åttan, har inte kunnat få hemspråksundervisning under sin skolgång trots att de velat - och trots att just deras språk finska har särskilt skydd i Sverige och ska erbjudas alla elever som vill ha lektioner. Amandas mamma Satu, tycker det är jättedumt att flickorna tappar finskan, eftersom hon vet vad det betyder att få läsa sitt hemspråk.

Hur kommer det sig då att Lindesberg, som har en hel del invånare som talar finska, inte lyckas ordna någon hemspråksundervisning? Irene Eriksson är områdeschef för östra skolområdet i Lindesberg, och hon säger att det är svårt att locka lärare eftersom tjänsterna är så små.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista