karlskoga

Polisen riktar kritik mot socialtjänsten

Polisen tycker att socialen i Karlskoga måste bli lättare att få tag i på helgerna om det händer något. I helgen avvek en ung flicka från ett behandlingshem, ett typiskt ärende där socialen ska gripa in. Efter mycket om och men hittade polisen ett namn att ringa.             

        

Torbjörn Carlsson är informationschef hos polisen i Örebro län:
-Vi hittade en underskrift av en befattningshavare som hade ett så pass annorlunda namn att vi hittade personen i telefonkatalogen. Personen var tursamt nog hemma, så vi fick en lösning till stånd.
Hade personen varit bortrest hade polisen fått problem. 
-Det är kollosalt resurskrävande att bevaka en 14-årig flicka. Vi kan inte låsa in henne i en arrest. Vi måste sitta rent fysiskt och bevaka henne och det kräver resurser, säger Torbjörn Carlsson.

Primitivt
Fredag och lördag mellan klockan  15 och 01 finns en socialjour i Karlskoga, övrig tid hänvisas till närmast följande vardag.
Det är primitivt säger Torbjörn Carlsson och jämför med andra kommuner i Örebro län som åtminstone har heltäckande telefonlistor om det kommer ett akut socialärende kvällar och helger.

Ska sätta sig ner
Karin Björkman är socialchef i Karlskoga och menar att kommunen tidigare bedömde att det var så få gånger man verkligen blev uppringd av polisen, att det inte var nödvändigt att vara kontaktbar 24 timmar om dygnet.
-Med facit i hand kanske vi kunnat haft en dialog kring det här tidigare. Då har vi kunnat åtgärda det här så att vi kunnat ta fram en bättre telefonlista. 
Karin Björkman säger att man nu får sätta sig ner och titta på hur beredskapen ska förbättras så att den fungerar på ett bra sätt för både socialtjänsten och för polisen.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista