Landstingsråd lever på pensioner

De tre politiker som vid nyår lämnade sina poster som landstingsråd eller oppositionsråd inom landstinget räknar med att i år framför allt försörja sig på pension från landstinget. Detta trots att ingen av dom är mer än 55 år. Socialdemokraten Sölve Persson som nu bland annat har politiska uppdrag i Kumla kommun räknar med att få ut drygt 25 000 i månaden av sin landstingspension.
Raul Björk som fortfarande har många uppdrag inom landstinget räknar med att få 23 000 i månaden och kristdemokraten Lars-Axel Nordell som nu framför allt arbetar för sitt parti på riksnivå räknar med att få ut minst 20 000 kronor av sin landstingspension i år. Sölve Persson har i år rätt till en så kallad visstidspension från landstinget på 29 593 kronor i månaden. Raul Björk har rätt till 29 654 kronor och Lars-Axel Nordell har rätt till 28 310 kronor. Hur stor pension de är berättigade till beror på hur länge de varit landstingsråd/oppositionsråd och hur stor deras inkomst har varit från landstinget under de två senaste åren. Visstidspensionen minskas om de får annan inkomst. Men 9 850 kronor i månaden har de rätt att tjäna utan att pensionen minskas. Den siffran motsvarar tre basbelopp per år. Vi tar Sölve Persson som exempel: Han räknar med att i år ha en inkomst från sina nuvarande uppdrag på 14 000 kronor. När pensionen ska beräknas har han rätt att från sina nya inkomster dra bort 9 850. Kvar blir då 4150. Det är den summa som den ursprungliga visstidspensionen (29 593) ska minskas med. Resultatet blir då att Sölve Perssons pension i år blir 29 593-4 150 = 25 443.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".