Datasystem försenat till Landstinget

Ett nytt datasystem som landstinget vill ha för att bland annat minska risken för att patienter ska få fel medicin, har blivit över ett år försenat. Anledningen är att det företag som landstinget slutit avtal med inte har kunnat leverera systemet än och det är fortfarande oklart när det kommer.

Samtidigt är behovet av det nya datasystemet stort, menar  Mikael Rizell, överläkare på Allvårdskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Han sticker inte under stol med att det blir fel i bland när det gäller mediciner och att det får negativa konsekvenser för en del av patienterna. Det var bland annat för att komma till rätta med det problemet som landstinget 2006 skrev ett avtal med företaget Tieto Enator, värt 24 miljoner kronor.

Företaget har redan byggt ett system som kallas kliniska portalen som gör att läkare på både sjukhus och vårdcentraler i länet kan komma åt provsvar digitalt och delar av patientjournalerna.

I det nya avtalet 2006 lovade företaget att leverera det som kallas läkemedelsjournaler och samtidigt skulle det nya systemet göra patientjournalerna helt digitala. Det ser Mikael Rizell också flera fördelar med.

Läkarna får lättare en samlad bild av patientens sjukdomshistoria och det blir också lättare att utvärdera vården. Mikael Rizell tycker att det är tråkigt att det nya systemet med läkemedelsjournaler och digitala patientjournaler nu är försenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".