Örebro kan få distansutbildning för poliser

Snart kan det bli möjligt för blivande poliser att studera på hemmaplan i Örebro län. Nästa vår planeras nämligen en distansutbildning till Polishögskolan.
Det är brist på poliser i Hällefors, Ljusnarsberg, Askersund och flera andra orter i Örebro län. Samtidigt sitter det människor runt om i länet och drömmer om att bli poliser, men det känns omöjligt att studera på annan ort i två år. De kanske har barn eller något annat som gör att de har svårt att lämna länet. Nu får de chansen. Nästa vårtermin kan det bli möjligt att studera på distans, det i samarbete med sex län i mellansverige, däribland Örebro. På varje åttaveckorsperiod behöver den studerande bara vara på plats på en polishögskola i två veckor. Resten av tiden bedrivs studierna på hemmaplan, via internet, videokonferenser och instruktionsvideor. Bilkörning, självskydd, vapenutbildning, radio och kommunikation och IT-utbildningarna står hemmalänet för, medan alla sluttentor görs på en polishögskolan i Solna, Umeå eller Växjö. Torbjörn Karlsson vid Örebropolisen hoppas mycket på den här distansutbildningen, och alla telefonsamtal han fått visar på ett stort intresse. Den som utbildar sig på distans har förstås rätt att söka jobb var som helst sen, men han tror att det är större chans att få behålla dem på hemmaplan när de aldrig behövt flytta härifrån för att studera. Ansökningstiden går ut den femtonde mars, och om tillräckligt många har sökt så startar polishögskolans distansutbildning i Örebro län nästa vår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".