Motion på recept

Motion som komplement till medicinsk behandling har visat sig ha mycket stor effekt. Det visar ett försök vid Karolina vårdcentral i Karlskoga. Inom kort kommer nu alla patienter inom primärvården i Örebro län att kunna få recept på fysisk aktivitet i förebyggande syfte.
I dag inleds Sveriges första folkhälsostämma, dit deltagare från hela landet bjudits in för att dela med sig av erfarenheter och presentera nya idéer. I tider av skyhöga sjuktal är stämman tänkt som ett avstamp för framtidens friskvårdsarbete. En av de som ska tala är Lillemor Nyberg, distriktsläkare på Karolina vårdcentral i Karlskoga. Hon ska berätta om MÅ BRA-projektet inom primärvården, som inleddes i Karlskoga för fem år sen. Som ett komplement till den medinska behandlingen har patienter remiterats till fysisk aktivitet, i speciella aktivitetsgrupper, och resultatet har, enligt Lilllemor Nyberg, varit över förväntan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".