Misstankar om olaglig verksamhet på Kumla

Ungefär tre miljoner kronor omsattes förra året på konton som tillhör de intagna på Kumlafängelset men som sköts av fängelset. Ledningen på fängelset misstänker att åtminstone en stor del av pengarna kommer från kriminell verksamhet.
Fångkonton är en särskild kontoverksamhet för de intagna. Fångarna får bara runt 800 kronor i kontanter åt gången. Övriga pengar sätts in på konton som fängelset sköter. Biträdande anstaltschefen Kenneth Gustavsson säger att penningsummorna på kontona har ökat kraftigt de senaste åren. Men det är bara en mindre grupp fångar som omsätter stora summor pengar. Kenneth Gustavsson bedömer att de tre miljonerna som i fjol omsattes på konton på Kumla tillhörde ett 50-tal av fängelsets ungefär 250 fångar. Kriminalvårdsstyrelsen planerar nu att frysa tillgångarna på de här kontona och ha en särskild prövning för uttag från dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".