ÖREBRO LÄN

Samtal hjälper rattfulla som grips

Att erbjuda rattfulla ett motiveringssamtal på Universitetssjukhusets Beroendecentrum i Örebro, i samband med att de stoppas av polisen, har slagit väl ut. Sedan rutinen infördes den första november förra året, har 82 av totalt 127 drog- och alkoholrattfulla, tagit chansen att prata med vårdpersonal om sina problem.

Tio av dem som tagit det första samtalet, har sedan gått vidare i tre fördjupande samtal om sitt missbruk.

Jonas, som vi valt att kalla honom, togs av polisen i februari när han körde bil med för mycket alkohol i kroppen. Av polisen togs han direkt till Beroendecentrum på Universitetssjukhuset i Örebro där en sjuksköterska tog prover och han erbjöds ett motiveringssamtal, som han tog.

Vitsen med erbjudandet är att den som kört onykter snabbt får höra från vårdpersonal vad det finns för vägar ut ur missbruket. Då är nämligen motivationen som störst har det visat sig.

För Jonas del ledde samtalet på sjukhuset till ytterligare tre, med Thord Lindholm, kurator på kommunens behandlingsgrupp, som är den som mött samtliga de tio rattfulla som hitintills valt att ta emot fördjupad hjälp.

Och även om det bara är början på kampen för Jonas och de andra att bli drogfria, tror chefen på Beroendecentrum, Tommy Strandberg, att man är på rätt väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista