Läkare försvarar läkarbesök

Patienter kommer i onödan till läkare när det egentligen hade varit bättre att direkt få komma till sjuksköterska eller sjukgymnast. Det säger sjukgymnasten Marianne Botvalde i Kumla. Men den bilden har inte Åke Kihlberg, läkare på vårdcentralen i Lekeberg. 

Flera sjukgymnaster säger att lösningen på läkarbristen på länets vårdcentraler behöver inte vara att anställa fler läkare. Lösningen kan vara att istället anställa flera, men av andra yrkeskategorier.
Marianne Botvalde är sjukgymnast i Kumla:
-Vi ser att det är många patienter som har haft ett onödigt läkarbesök. Det har gjorts onödiga utredningar som man har kunnat spara på.
Marianne Botvalde menar att det är direkt samhällsekonomiskt slöseri att det är på det sättet. 

Har inte samma bild
Åke Kihlberg som är läkare på Lekebergs vårdcentral och ordförande för allmänläkarna i Örebro län, säger att det är viktigt att ta tillvara varje yrkesgrupps unika kompetens, men han har inte samma bild som Marianne Botvalde:
- Som jag tycker att det ser ut och när jag har pratat med kollegor på olika vårdcentraler och med de sköterskor som jag jobbar ihop med så tycker jag inte att det är som Marianne beskriver. Rätt många får direkt hänvisning i telefon av sköterskor till sjukgymnast, till exempel. 

De patienter som kommer till Lekebergs vårdcentral och får träffa en läkare behöver det, menar Åke Kihlberg:
- De jag möter med de typerna av besvär så tycker jag att det är motiverat att de får komma tilll mig. Det kan röra sig om att de behöver läkemedel, och det kan ofta vara så att de söker för flera saker samtidigt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista