Mordrättegången

Fuats änka orolig för dotterns framtid

På tisdagen hölls sista dagen i rättegången mot den man som misstänks för mordet på universitetsläraren Fuat Deniz i december förra året. 
Fuats änka fick en chans att tala till rätten. Hon berättade bland annat om sin oro för dotterns framtid.

Åklagaren Karl- Erik Antonsson vill att den misstänkta kusinen, ska dömas till livstids fängelse. Åklagaren hävdar att det var ett välplanerat mord, det var meningen att Fuat Deniz skulle dö. Åklagaren jämförde mordet i Örebro med mordet på Anna Lindh, och menade att det här mordet var mer planerat och alltså värre. Därför bör straffet bli livstids fängelse.

Innan försvaret fick göra sin slutplädering bad Fuat Deniz änka att få tala till rätten. Hon höll ett långt tal som bland annat innehöll en stark oro för Fuats dotter.
- Hon är bara tre år gammal. Jag har inte kunnat säga till henne hur hennes pappa har dött.
Dottern har frågat hur hennes pappa blev sjuk och svaret hon har fått är att han ramlade och fick ett sår i halsen och blodet rann ut.
- Det kommer en dag när hon inte kommer att nöja sig med den förklaringen, den är inte tillräckligt bra. När hon får veta att hennes pappa blev mördad.

Försvaret menar att det inte var mord
Den misstänkte kusinens försvarsadvokat Lena Blixt hade inte samma uppfattning som åklagaren om att det var ett planerat mord, och att det fanns ett uppsåt. Hon hade också andra åsikter om vilket straff den misstänkte skulle dömas till.
-  Jag menar att oavsett om det skulle anses vara med ett direkt uppsåt eller ett likgiltighetsuppsåt så kan det inte bli fråga om ett livstids fängelsestaff.

Dom i målet meddelas den 24 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista