örebro

Rockfestival ställs in - fick inte alkoholtillstånd

Rockfestivalen Dust Be Diamonds, med 10 rockband, som skulle hållas på Kulturhuset i Örebro på fredagen kommer att ställas in. Dagen före festivalen fick arrangörerna veta att de inte kommer att få tillstånd att servera alkohol. 

Rockfestivalen som skulle arrangeras i Kulturhuset var tänkt för alla åldrar. Men för att kunna servera alkohol till de vuxna så skulle det finnas en avgränsad bar i lokalen - ett eget våningsplan som bara vuxna skulle få tillgång till. Och den restaurang som är medarrangör ansökte om alkoholtillstånd hos Örebro kommun.

Arrangörerna fick i slutet av mars veta att alkoholhandläggaren var positiv till att ge festivalen tillstånd att servera alkohol. 


Fick besked dagen innan
Men på torsdagen kom beskedet från tillståndsutskottet, alltså de politiker som beslutar i frågan. Tillståndsutskottet avslog ansökan vid sitt sammanträde i tisdags. Beskedet kom så sent som dagen innan den inplanerade festivalen.

Veronica Ångström från Vuxenskolan säger att festivalarbetsgruppen nu beslutat att ställa in.
-Vi kommer att gå alldeles för mycket back. Stora delar av publiken kommer inte att vilja komma till festivalen om vi inte har något tillstånd, säger hon. 

Kommunen tillbakavisar
Örebro kommuns alkoholhandläggare Leif Andersson tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha gett något alkoholserveringstillstånd. Leif Andersson som beredde ansökan inför politikernas utskottssammanträde föreslog visserligen utskottet att säga ja till alkoholserveringen. Och en kopia av hans förslag skickades till den restaurang som ansökt om tillstånd. Men det var först vid tillståndsutskottets sammanträde i tisdags som det togs något beslut. Och då blev det ett nej till ansökan, säger Leif Andersson. 

Att beslutet togs så sent som någon dag innan festivalen skulle arrangeras berodde på att ansökan kom in sent, enligt Leif Andersson. Ansökan kom in den 26 mars. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista