Örebro hoppas på ny nordisk järnväg

Örebro kommun skickade en representant till Oslo och det möte som pågick på torsdagen kring framtidens järnväg och den så kallade Nordiska triangeln. Dragningen av sträckan är tänkt söder om Örebro och därför måste Örebro finnas på plats.

Den så kallade Nordiska triangeln ska binda samman Oslo, Köpenhamn och Stockholm med ett snabbare tågnät. Mötet på torsdagen var det första mötet då alla tre huvudstäderna och Göteborg deltog, och där man bara pratade om den Nordiska triangeln. 

Mats Gunnarsson, miljöpartist och politisk sekreterare i Örebro berättar att det som behövs är en tydlig viljeinriktning från alla tre nationella regeringarna. 

Det kostar förstås, det behövs ny räls på vissa sträckor, nya signalsystem och ny tågteknik.  
- Men om du tänker dig hur många långtradare som får plats på ett godståg så är det ju det här ett väldigt viktigt sätt att flytta gods från vägarna, det börjar ju att korka igen på många håll.
För Örebro skulle en sådan här järnväg innebära att det går fortare att nå Stockholm och Oslo.
-Du kan nå Oslo på två timmar, kanske. Det ökar också möjligheten att få besök till Örebro, säger Mats Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista