Åtalas för att ha burit 10 kg amfetamin

På måndagen åtalades den 25-årige Örebroare som sitter häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott. Mannen ska ha tagit emot en ryggsäck som innehöll nästan 10 kg amfetamin.

25-åringen har berättat för polisen att han tog emot ryggsäcken och att han skulle leverera den till en plats i Örebro. Han skulle lämna den i ett dike. Han har också berättat i förhör att han skulle få 6000 kronor, för ”besväret”.

Enligt förundersökningen är det en person från södra Sverige som kommit med tåg till Örebro och lämnat över ryggsäcken som alltså innehöll nästan 10 kilo amfetamin. Narkotika som i missbrukarleden är värt minst 2 miljoner kronor.

25-åringen och den person som levererat narkotikan har träffats på Centralstationen i Örebro, efter att de kommit överens om det per telefon.
Ryggsäcken har lämnats i en förvaringsbox på stationen och det är där den sedan har hämtats av den misstänkte 25-åringen.

Trodde det var datorer
I flera polisförhör har han själv sagt att han trodde att ryggsäcken innehöll flera stulna bärbara datorer, som skulle säljas vidare. Anledningen till att 25-åringen ska ha gått med på affären är att han har en skuld till kronofogden som han behövde pengar till.

Flera telefonsamtal och sms har avlyssnats av polisen mellan den misstänkte 25-åringen och den person som leverarat narkotikan. Den personen tiger i förhör och säger sig inte veta någonting.

Den misstänkte 25-årige örebroaren riskerar ett mångårigt fängelsestraff om han döms för grovt narkotikabrott, något som han själv alltså nekar till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".