örebro

V vill att kommunen tar över busstrafiken

Arbetsförhållandena för chaufförerna som kör lokalbussarna i Örebro upprör vänsterpartiet som nu vill att kommunen ska ta över och köra trafiken i egen regi. Vänsterpartiet menar att bussbranchens krav på rationaliseringar leder bland annat till att förarna får både två- och tredelade arbetsdagar.

Vänsterpartiets Marie Wirde säger att när det visar sig att det inte fungerar så måste kommunpolitiker och kommunledning ta ansvar för helheten.
- Vi handlar upp den här tjänsten nu och den utförs, som jag tycker, på oanständiga villkor.    

Bilden vänsterpartiet ger av bussförarjobbet är pressade arbetsförhållanden, osäker anställning när kommunen gör ny upphandling och svårigheter för facket att verkligen komma till tals med arbetsgivaren. När en ny upphandling av lokal busstrafik i Örebro är på gång så bör kommunen ta hänsyn till fler saker än miljö, teknik och linjesystem.

Majoriteten i Örebro tycker inte att kommunen ska driva bussverksamheten i egen regi. Däremot menar kommunalrådet, miljöpartisten Fredrik Persson att man fått signaler från bussförarna och kommer lägga in sociala krav i upphandlingen.
- Jag håller helt och hållet med om att vi har ett socialt ansvar och det är en av de parametrar som vi kommer att ta med när vi går ut och handlar upp.
Fredrik Persson menar att det går att ställa olika krav vad gäller arbetspass:
- Till exempel att man inte får delat pass, så att man jobbar två timmar på morgonen och sex timmar på kvällen utan att man får en sammanhållen arbetstid. Sådana saker värderar man sedan i ett bud.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".