örebro

Kommunen lovar ta mer ansvar för musiklivet

När den sista scenen för alternativ musik i Örebro nu håller på att försvinna, kan kommunen behöva stötta musiklivet för ungdomar. Det menar både den politiska majoriteten och oppositionen i kommunen.

Som vi berättat tidigare har band och artister som inte är etablerade svårt att hitta ställen att spela på i Örebro och nu riskerar det enda stället som finns kvar att stängas.

Staffan Werme, folkpartist och kommunalråd menar att det är ett problem och tycker att kommunen har ett ansvar att ta vara på de initiativ som finns.
- Ett exempel som jag kommer på direkt är hur vi jobbar med studentkåren, kan vi hitta platser där studentkåren kan arbeta bättre? Till exempel med tillfälliga spelningar. 
- Hur jobbar vi med det engagemang som ända finns, vi kanske hittar andra former för att stötta sådana här tillfälliga grejer som inte behöver ha en massa organisationer eller föreningar eller styrelsemöten bakom sig, utan där man kan få besked snabbt, pengar snabbt och göra en sak snabbt. Grejen är det viktiga att någonting sker.

Livespelningar med mindre kända pop- rock- och hårdrocksartister sitter trångt i Örebro just nu. Normalt skulle marknaden, det vill säga krogar och pubar ta hand om frågan. Men det verkar inte lösa sig. Staffan Werme menar att det också kan bli aktuellt med att ta fram en lokal, som Kulturhuset.

I helgen skulle det varit en musikfestival i just Kulturhuset, men arrangörerna la ner den när man fick nej till att servera alkohol. Björn Sundin från socialdemokraterna i Örebro tycker att frågan om alkoholtillstånd är viktig.
- Det finns egentligen bara tre vägar om man ska hantera det här:  
Antingen accepterar man att ingen under 18 år ska få gå på bra spelningar, man kan bestämma att de bara får se när deras kompisar spelar. 

Den andra vägen är enligt Björn Sundin att gå in med skattepengar precis som kommunen gör med konserthuset och länsteatern.

- Det tredje alternativet är att hitta ett sätt att samordna de här spelningarna så att de stora banden som drar publik också kan bli tillgängliga för de som är under 18 år, och  då måste man hitta ett sätt att dela upp alkoholserveringen på ett sjysst sätt, säger Björn Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".