ÖREBRO

Bada i svartån i sommar - kanske

Redan till sommaren kan det bli möjligt att bada i Svartån, till exempel genom att man tar presenningar och gör små dammar där vattnet är renat från bakterier. Det är ett av förslagen som tagits fram av några konsultbolag som studerat hur man kan göra Svartåns vatten renare.

Fredrik Persson, miljöpartist och kommunalråd i Örebro kommun har lovat att det ska gå att bada i Svartån senast år 2010 och han gillar idén med en bad damm.

Det är inte kul att bada i Svartån idag, rent av förbjudet, problemet är bakterier från djur och människors avföring. Men var kommer utsläppen ifrån och hur gör man nått åt det?

Konsluterna hade förslag på bättre prover vid kända utsläpp, kanske skjuta gäss, hålla bort boskapen från vattnet, plantera växtlighet nära ån och så ett ganska kostsamt, att anlägga våtmarker vid Tysslinge kanal. Frågan är om Örebro kommun har pengar till det?

Ett annat förslag är att öka skyddszonerna runt Svartån från 6 till 10 meter, men det tycker LRFs ordförande i länet, Håkan Rodén är fel. Medan kommunalrådet Fredrik Persson tycker det behövs bredare skydddszooner längs Svartån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".