Nej till läkarutbildning i Örebro

Örebro universitet får inte rätt att driva en läkarutbildning, det beslutade Högskoleverket på tisdagsförmiddagen. Universitetet  ansökte om att få en läkarutbildning för två år sedan och även då blev det nej från Högskoleverket.

Anders Flodström är chef för Högskoleverket. Han berättar att beslutet är baserat på bedömargruppens rapport.

- Ska jag ta det positiva först så tycker bedömargruppen att det var en bra ansökan som det varit gott att bedöma och det finns också en stor postiiv del i den kliniska utbildnings och forskningsmiljön i Örebro som en resurs för läkarutbildning.

Men det är organisationsmodellen som inte godkänns.
- Bedömargruppen tror inte att den modellen går att genomföra med de pedagogiska resurser och metoder som universitetet sätter in, alltså ur en kvalitetsaspekt och också att även kvantiteten, alltså den beräknade tillgången på lärare är för liten. Det är för låg lärartäthet.
- Sen är man också bekymrad över den prekliniska, alltså basvetenskapsdelen. Man bedömer basvetenskapsdelen för för svag för att kunna genomföra den delen av läkarutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".