kumla

200 jobb på Ericsson ska bort

200 anställda får lämna Ericsson i Kumla när produktionen i Kumla halveras och istället flyttas till Östeuropa och Kina av besparingsskäl. Facken är kritiska och menar att det är för många som nu sägs upp.

Ericssonchefen Carl Henric Svanberg gjorde i början av året klart att bolaget ska minska sin kostym. Omkring 4 000 jobb ska bort varav 1 000 i Sverige.

Närmare 300 Ericssonjobb försvinner i Kumla och Sundsvall. Ericsson lägger också ett erbjudande om frivilliga avgångar. Totalt ska omkring 1 000 jobb bort i Sverige.

De 200 tjänster som ska bort från Kumlafabriken är uppdelade på cirka 35 tjänstemän och resten metallanslutna.

Båda fackförbunden anser att det är alldeles för många som får lämna Ericsson i Kumla.

Avgångarna kommer att ske dels på frivillig väg, dels kommer vissa erbjudas avtalspension, resten varslas.
Hur uppdelningen kommer bli mer exakt kommer nu att avgöras i de lokala MBL-förhandlingarna.

Förutom de 200 av totalt 700 anställda i Kumla som får lämna företaget det närmaste året så kommer även 100 inhyrda konsulter att tas bort.

Platschef Anders Bergstrand säger att Kumlafabriken har fått en förändring i uppdraget som medför att det behövs 200 personer färre.

I Sundsvall omfattas alla 90 anställda och Ericsson flyttar verksamheten till Montreal i Kanada. Ericsson lägger också fram ett erbjudande om frivillig avgång för andra anställda i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".