Många besvikna röster efter läkarnej

Kommentarerna var många efter beskedet på tisdagen att Örebro universitet får nej till sin ansökan om läkarutbildning.
Alla beklagar Högskoleverkets beslut och talar om det bakslag det innebär för länet. Men alla verkar överens om att frågan ska drivas vidare.
 

Staffan Werme, folkpartist och kommunalråd i Örebro säger att det är bekymmersamt för medborgarna i Örebro och angränsande län och en uppförsbacke för Örebro kommun när nu Högskoleverket har beslutat att avslå universitetets ansökan om läkarutbildning.

Beskedet från Högskoleverket innebär naturligtvis ett kraftigt bakslag för såväl Örebro kommun som Örebro universitet.
- Örebro kommun kommer att fortsätta sitt aktiva samarbete med Örebro universitet, men vår strävan att göra Örebro till en stark universitetsstad blir än mer utmanande, säger Staffan Werme.

Det moderata oppositionsrådet i landstinget Kent Persson beklagar det negativa beskedet.
- Dagens negativa besked innebär tyvärr att vårdköerna kan komma att öka. Sverige behöver utbilda fler läkare för att sjukvården ska klara sitt uppdrag. Och Örebro är rätt plats för utbildningen, säger Kent Persson.
- Nu måste landstinget och Örebro universitet ta en rejäl funderare över strategin framåt. Arbetet med visionen om en läkarutbildning i Örebro måste fortsätta, säger Kent Persson.

Landshövding Sören Gunnarsson är kritisk till Högskoleverkets agerande för att bygga ut läkarutbildningen i Sverige.
-Det behövs en mycket mer öppen och konstruktiv process. Det går inte att i lönndom sitta inne med åsikter om brister hit och dit och sedan presentera dem när det är för sent, säger Sören Gunnarsson i en kommentar till Högskoleverkets beslut.


Utbildningsutskottets ordförande centerpartisten Sofia Larsen från Örebro skriver i en kommentar att beslutet är förvånande.
- Jag hade förväntat mig ett positivt besked. Örebro universitet har lämnat in en högkvalitativ ansökan där man med råge har svarat upp mot på Högskoleverkets tidigare kritik. 
- Centerpartiet har drivit kravet om både fler läkarutbildningsplatser och behov av läkarutbildning vid ett nytt lärosäte för att garantera läkarförsörjningen i vårt land. Vi kommer att fortsätta driva kravet och jag är glad över Örebro universitets besked om att de inte kommer att ge sig utan ansöka igen, säger Sofia Larsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".