LÄNET

Positivt om fler privata vårdcentraler

En statlig utredning föreslår nu stora förändringar när det gäller landets vårdcentraler. Utredningen vill ha större möjligheter för till exempel företag att starta vårdcentraler och större möjligheter för patienterna att själva välja vilken vårdcentral dom använder sig av.

Redan i dag ska det gå att själv välja vårdcentral i vårt landsting. Men det är väldigt få som gör det. Kanske för att åtminstone en del vårdcentraler inte tycker sig kunna ta emot fler.

Runt om i landet ökar nu snabbt möjligheterna för patienterna att välja vårdcentral betydligt mer fritt. Ungefär hälften av landets landsting har ett vårdvalssystem eller är på väg att införa det. Då handlar det om system som införs för att få fler privata vårdcentraler att starta.

Regeringens utredare vill nu att den möjligheten ska ökas och vara samma i hela landet. Och Jonna Meerids som bor i Örebro tror att de här förslagen skulle kunna göra det lättare för henne och många fler att få hjälp av en vårdcentral.

Men Ulf Johan Olson som nyligen utrett vårdcentralerna i Örebro län, på landstingets uppdrag, tror inte att den statliga utredningens idéer skulle lösa det han ser som länets vårdcentralers största problem, att de är för svåra att få kontakt med. Hans bedömning är att det inte finns något större intresse av att starta nya vårdcentraler runt om i länet, utom möjligen i Örebro.

Förslaget från den statliga utredningen leder heller till inte fler läkare inom primärvården, tror Ulf-Johan Olson, och det uppmuntrar inte heller till ett förbättrat samarbete mellan olika yrkesgrupper, något han ser som en viktig del i att förbättra tillgängligheten på vårdcentralerna här i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".