Fler läkarutbildningar behövs

När Örebro universitet fått nej till att starta en egen läkarutbildning så måste regeringen ta fram pengar för att skapa fler utbildningsplatser på andra håll. Det menar landstingsdirektör Bo Andersson efter gårdagens besked från Högskoleverket.

Bara i primärvården i Örebro län är ett 70-tal läkartjänster vakanta och de närmaste åren väntar stora pensionsavgångar. Läkarbristen berör hela samhället enligt Bo Anderson.
– Landstinget har ett uppdrag att stödja den kommunala hälso och sjukvården. Falerar det så falerar den support som ska till och då är det en patient- och medborgarfråga, säger Bo Andersson.

Högskoleverket har undersökt om det finns förutsättningar att lägga en läkarutbildning här, och det man framför allt saknar är tillräckligt många och pedagogiskt kunniga lärare. Ett annat argument är att man inte tror att Örebro universitet kan ge en bra basutbildning, alltså dom första årens teori. Den praktiska utbildningen är däremot Universitetssjukhuset redan idag bra på. Bo Anderson menar att det kan bli problem med att lägga ut fler platser på de existerande utbildninsgsorterna. Men det är inte så lätt som det låter. Enligt Bo Andersson finns det redan ett problem att klara den kliniska delen på de redan etablerade läkarutbildningarna.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".