Fritt vårdval löser inte läkarbristen

De planer som regeringen har på att inför ett ”Fritt vårdval” över hela landet kommer inte att reda ut grundproblemet med bristen på läkare, säger det socialdemokratiska landstingsrådet Marie-Louise Forsberg Fransson.

Fritt vårdval innebär att varje pateint för med sig en summa pengar till den vårdcentral som patienten själv väljer. På onsdagen hälsade socialminister Göran Hägglund på i Örebro och diskuterade bland annat förslaget med Fritt vårdval.

Landstingsrådet Marie-Louise Forsberg Franson efterlyser regeringens stöd för fler läkarutbildningar och ser inte hur ett fritt vårdval ska kunna underlätta sjukvårdens dilemma

Socialminister Göran Hägglund håller med om problemen med bristen på läkare och hänvisar till att fler läkare kommer komma ut från utbildningen på sikt, men det tar tid innan de är klara eftersom utbildningen är så lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista