Planerar för konsekvenserna av en strejk

Örebro läns landstingsledning satt på torsdagseftermiddagen i möte för att se hur man ska hantera situationen om den varslade vårdstrejken verkställs den 5 maj. Att också Örebro län dras in strejken i ett andra steg är inget som förvånar Roland Hennerdal, förhandlingschef på Örebro läns landsting.

- Det har ju lagts varsel förut och vi trodde nog att det skulle upptrappas.
Det är operationsverksamheten i framför allt Karlskoga som drabbas. Och det kommer ju att drabba patienterna. 
-Självklart kommer vi att ta hand om alla akuta patienter men däremot måste man planera på ett annat sätt och man måste kanske resa till ett annat sjukhus. 

Det planeras för transporter av patienter som drabbas då avdelningar ska stängas på grund av strejken. Men tredje part ska inte behöva drabbas på det sätt som sker i Danmark, där en liknande strejk nu pågår för fullt.

Anna Vellet, som är ordförande för Vårdförbundet i Örebro län konstaterar att den danska modellen slår hårt från början men att den svenska strejken istället väljer att trappa upp om arbetsgivare och fack inte närmar sig varandra.
Hon menar att det här i länet inte kan bli som i Danmark där personer på äldreboende inte får hjälp att komma upp ur sängen:
- Här är man väldigt noga med att inte ta ut gamla, inte barn, inte svårt cancersjuka och inte psykiskt sjuka. Utan det berör människor som har möjlighet att få vård på annat sätt, säger Anna Vellet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".