LÄNET

Hårdare bedömningar om färdtjänst

Länstrafiken lutar sig allt mer mot domstolarnas tolkning av lagen när man gör bedömningar av vem som ska få färdtjänst eller inte, vilket lett till att antalet länsbor med färdtjänst minskat med 18 procent sen år 2001.

Länstrafiken lutar sig allt mer mot domstolarnas tolkning av lagen när man gör bedömningar av vem som ska få färdtjänst eller inte.

Kollektivtrafiken är idag lättare att använda för den som är funktionshindrad, men Lars Lundholm, chef på färdtjänsten menar att man genom domar i bland annat länsrätten insett att ribban för att få färdtjänst ligger rätt så högt.

Flera hundra personer får varje år avslag eller delvis avslag på sina ansökningar och ibland uppmuntrar färdtjänsten faktiskt folk att överklaga för att det ska bli tydligt vad som gäller.

Men att det kan vara jobbigt för den enskilde att gå igenom rättsapparaten är inte färdtjänstens ansvar, menar Lars Lundholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista