ÖREBRO

Kamerabilder från buss - bevis i rånåtal

En 19-årig örebroare åtalades på fredagen bussrånet i Brickebacken i höstas. Åklagaren anser att det bland annat med hjälp av bilderna från bussens övervakningskamera, är bevisat att det var en 19-åring som tvingade till sig busschaufförens dagskassa med hjälp av en kniv.

Tex Kihlström som är områdeschef för Busslink i Örebro är glad över att kameran hjälpt polisen i sitt arbete

Det var förra vintern som stadsbussarna i Örebro utrustades med övervakningskameror, bland annat för att göra jobbet säkrare för busschaufförerna. Dessutom har chaufförerna inte längre några kontanter efter klockan sju på kvällarna.

Efter de två åtgärderna har det bara varit ett bussrån i Örebro, och det är det som en 19-åring nu åtalas för.
Rånaren var maskerad när han hotade chauffören med kniv, men hans ansikte syns tydligt i kameran innan han går på bussen.

19-åringen nekar själv till anklagelserna, men åklagaren har nu alltså ändå åtalat honom. Rånet inträffade vid halvsjutiden på kvällen, alltså strax innan pengarna tas bort.

Tex Kihlström på Busslink vill helst ha helt kontaktlösa stadsbussar i Örebro, något han tror blir verklighet under nästa år. När det gäller kamerorna tycker han att dom verkar uppskattade även av passagerarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".