kumla

Värmelagringen är en framgång hävdar tillverkaren

Trots hyresgästernas missnöje med det nya värmelagringssystem som testas i 73 lägenheter i Henrys Ståhls fastigheter i Kumla, menar företaget bakom systemet att försöket är en framgång.

Genom att utnyttja överskottsvärme från natten under tidiga morgontimmar, när elbehovet är som störst, är tanken att systemet ska minska oljeeldningen. Och det har man lyckats med, enligt Lars Lindström, marknadsansvarig på uppsalaföretaget som konstruerat värmelagringssytemet.
- När det har varit kallt och man har hög belastning i fjärrvärmenätet så ser man att effektuttaget som påverkar om man kör igång en oljepanna eller inte har minskat i storleksordningen mellan 30 och 60 procent.

Många av hyresgästerna har varit missnöjda med uppvärmningen av lägenheterna. Hyrsgästerna säger att de fryser på dagen och svettas på natten. Det beror enligt Lars Lindström på att systemet behöver trimmas in i början. 
-Vi har varit i kontakt med hyresgästerna, och efter den senaste justeringen är det inga problem längre.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista