Studenterna vill ha högre studiemedel

Studenterna lever ett liv under fattigdomsgränsen. Det menar studentkåren på Örebro universitet och vill att regeringen höjer studiemedlet med cirka 500 kronor per månad. Studenterna är besvikna på att det inte fanns några förslag i vårbudgeten förra veckan.

Markus Görs är ordförade för studentkåren vid Örebro Universitet.
- Konsekvenserna är bland annat att man som student drar sig för sådana viktiga saker som tandvård och sjukvård. Och man blir tvungen att leva på resurser som inte finns. 

I dagens läge har en student som lånar fullt ut 7900 i månaden att disponera. Visserligen kan man jobba en del utan att lånet reduceras, men Markus Görs tycker att studenterna inte ska känna sig pressade att jobba för mycket eftersom det tar bort fokus från studierna.

En statlig utredning granskar just nu studenternas sociala och ekonomiska situation, Oskar Öholm, moderat riksdagsledamot för Örebro län är en av ledmöterna.
- Studier är en investering för hela samhället så klart eftersom man får en välutbildad befolkning , men det är också det för den enskilde studenten. Det gör ju att man kanske kommer att få acceptera att det kommer att vara tufft den tid man studerar. Men man har en mycket bättre möjlighet till en bättre löneuteckling senare.

Men svaret att man får vara beredd att plåga sig lite grann i avvaktan att man får en bättre löneutveckling när man blir äldre ger inte Markus Görs mycket för.
- Jag tror att sjuksköterskorna som går ut i strejk i dag inte skulle hålla med om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista