Allt svårare nå vårdcentralerna

Bara tre vårdcentraler i länet klarade landstingets egna mål i den senaste mätningen av tillgängligheten. Mätningen visar att det på de flesta av landstingets vårdcentraler har blivit svårare att få kontakt sedan mätningen i höstas.

Den här vintern har inneburit ett stort tryck på sjukvården i länet.
SR Örebro har tidigare rapporterat att sjukvårdsrådgivningen haft rekordmånga påringningar på grund av vinterns våg av till exempel influensa och vinterkräksjuka.
Enligt landstingets primärvårdschef Hans Maltén är det här också förklaringen till att det blivit svårare att få kontakt med vårdcentralerna i länet.
Dels för att fler söker vård, dels för att även den egna personalen har drabbats.
Det här gjorde att det bara var vårdcentralerna i Fellingsbro, Kopparberg och Hällefors som klarade målet att besvara nio av tio samtal till vårdcentralen när landstinget mätte tillgängligheten i mars.
På de allra flesta, 19 av 25 landstingsdrivna vårdcentraler, har det istället blivit svårare att komma fram.
På de större vårdcentralerna som har ett automatiska telefonsvararsystemet där patienten sedan blir uppringd, var det bara sju av tio som ringde under mätningsveckan som fick direktkontakt med sin vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista