hällefors

Utredning ska granska fallskärmsavtal

Det blir en opartisk utredare som ska granska det fallskärmsavtal som socialdemokraten och kommunalrådet Pentti Supponen i Hällefors tecknade för kommunchef Lars-Göran Loré ett par dagar efter valet 2006.

Debatten har varit het efter att avtalet blev känt och moderaternas Christina Johansson har krävt att en opartisk jurist också ska granska avtalets giltighet. Något som en enig kommunstyrelse i Hällefors beslutade om vid ett extra möte på tisdagen.

Avtalet ger kommunchefen Lars-Göran Loré rätt att lämna sin post tre år före pensionsåldern och det kommer isåfall att kosta kommunen ca 800 000 kronor om året.

Lars-Göran Loré tog så sent som i helgen tillbaka sin uppsägning som kommunchef i Hällefors och säger nu att han vill avvakta hur politikerna ställer sig till avtalet.
- Det var väl en enig kommunstyrelse som fattade beslutet att göra den här utredningen, så jag fick gehör för mina synpunkter i den skrivelse jag har gjort huruvida delegationsrätten ger det här utrymmet, säger moderaternas Christina Johansson.

- Det är bra för alla inblandade parter att få det här klart och tillrättalagt vad som är rätt och vad som är fel.
Det finns en dimension till, det är ju inte bara frågan om att politiken har undanhållits det här avtalet, offentlighetsprincipen har också undanröjts genom att man har legat på avtalet i ett och ett halvt år i skrivbordet.
- Då kan man fråga varför blev det inte offentligt i och med att avtalet tecknades, undrar Christina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista