Ska sjukvårdsrådgivningen undantas strejken?

Sjukvårdsrådgivningen i Örebro län kan bli ett bekymmer i den strejk som väntas om ett par veckor. Det menar arbetsgivaren, som funderar på om det kan vara samhällsfarligt att ta ut sjuksköterskor där i strejk. Men Vårdförbundet tycker inte att sjukvårdsrådgivningen ska undantas från strejken.

Vårdförbundets ordförande i Örebro län Anna Vellet anser inte att sjukvårdsrådgivningen ska undantas strejken. Hon menar att landstinget kan utnyttja den nationella sjukvårdsrådgivningen som precis är uppstartad.
- Det är bara att man gör det så har man inget problem när det gäller tillgången här i länet.
Anna Vellet anser alltså inte att det ska vara ett hinder för att sjukvårdsrådgivningen ska kunna dras in i strejken. 
-Det handlar ju också om att man får omprioritera på vårdcentralerna. Det är ju upp till den som leder och fördelar arbetet att se till att man planerar sitt patientflöde så att man kan öka telefonbemanningen på vårdcentralerna, så jag ser inget problem med det här i nuläget.


Roland Hennerdahl, som förhandlar för arbetsgivarna, säger att arbetsgivarna och vårdfacket ska träffas på torsdag för att diskutera den eventuella faran att ta ut sjukvårdsrådgivningen i strejk.
Han hoppas att frågan ska kunna lösas lokalt.

Roland Hennerdahl säger också att det kan finnas andra delar i strejkvarslet i Örebro län som också kan vara samhällsfarliga, men han vill inte gå in på vilka delar han menar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".